Informatie over

Aandoeningen

Kom meer te weten over de meest voorkomende aandoeningen

Aandoeningen

Informatie over de meest voorkomende aandoeningen

Achilles tendinitis is een ontstoken achillespees. Deze lange pees is het uiteinde van de twee kuitspieren, loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op het hielbeen. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet en geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan. De achillespees is noodzakelijk om recht op te kunnen lopen. Achilles tendinitis is een veel voorkomende kwaal bij sporters. Honkballers, basketballers, tennissers, voetballers, hardlopers, en dansers zijn extra gevoelig voor deze blessure omdat deze sporten elementen bevat van plotseling stoppen, starten, springen en draaien, welke de achillespees zwaar belasten.

Ontstaan

Het probleem kan veroorzaakt worden door een op zichzelfstaand incident, door overbelasting van de achillespees of het is het resultaat van meerdere, kleine stress-momenten door de jaren heen. Meestal is een achilles tendinitis toe te schrijven aan een abnormale pronatie, waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. Dit heeft als gevolg, dat de onderbeenspieren meer (t)rekken dan normaal. Net als een elastiek, hoe verder de spieren rekken, des te strakker ze worden. De kracht op de achillespees en het hielbeen wordt groter, met als resultaat een pijnlijke ontsteking.

Omdat de voetboog platter wordt na verloop van de tijd, zeker bij fanatieke sporters, kan iemand jaren probleemvrij zijn en later toch achilles tendinitis ontwikkelen. Deze klacht zie je ook vaak bij “weekend sporters” (onregelmatige sporters) en bij personen die pas begonnen zijn met sporten. Bij deze laatste groep, zijn de spieren en pezen weinig flexibel door inactiviteit. Het is daarom heel belangrijk voor personen die pas beginnen met sporten, om langzaam te beginnen en geleidelijk de activiteiten op te bouwen.

Klachten

De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal of op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting. In het acute stadium is de achillespees vaak; rood, gezwollen, warm en pijnlijk, duidelijke ontstekingsverschijnselen. Een achillespeesblessure kan echter ook in een chronisch stadium geraken. Er is dan ook pijn in rust en is langer dan 6 weken aanwezig. De klacht uit zich vaak wanneer de achillespees een kracht moet leveren of wordt gerekt, zoals op de tenen gaan staan en de hiel optillen bij het lopen.

Podotherapeut

Als pijn ontstaat, zelfs na een goede warming-up en goede trainingsopbouw, kan de oorzaak liggen in het verkeerd of slecht functioneren van de voet.
Een podotherapeut kan dit onderzoeken en daar een therapie op toepassen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk. Er kan gedacht worden aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool/of taping) in combinatie met fysiotherapie, loopadvies etc.

Hoewel een beenlengteverschil niet altijd direct voor pijnklachten zorgt, is wel aan te raden het verschil te verkleinen. De verkeerde houding kan op langere termijn voor klachten in het gehele lichaam zorgen. Een beenlengteverschil kan gecompenseerd worden door een hakverhoging in of onder de schoenen te dragen. De podotherapeut kan u hierbij helpen. De podotherapeut meet het verschil in beenlengte op en bespreekt de nodige verhoging met u.

Het dragen van een hakverhoging is meestal niet voldoende om van vermoeidheid of pijnklachten af te komen. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Op basis van het onderzoek kunnen bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u worden aangemeten. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen en ontlasten de spieren, banden en pezen. Daarnaast zal de podotherapeut u een klachtgericht schoenadvies geven. In combinatie met een hakverhoging kan deze therapie voor pijnverlichting zorgen of pijn in de toekomst voorkomen. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Capsulitis is een gewrichtsontsteking in de voorvoet. U ervaart irritaties of een ontsteking in de gewrichten van uw voorvoet. Pijnklachten die ervaren worden zijn een stekende of zeurende pijn. Hoe meer u uw voet belast, hoe erger de klachten zullen zijn. Onze specialisten helpen u graag met het verhelpen van de klachten naar aanleiding van capsulitis.

Oorzaak

Er is geen eenduidige oorzaak te benoemen. Er liggen meerdere oorzaken ten grondslag aan deze klacht. Zo kunt u capsulitis krijgen door een andere soort belasting als u bijvoorbeeld meer gaat sporten of werken. Ook kan het dragen van andere schoenen dit probleem veroorzaken. Tenslotte kunt u last hebben van een verkeerde voetstand, wat ook in capsulitis kan resulteren. We zien vaak dat een combinatie van bovenstaande oorzaken een rol speelt bij mensen die last hebben van deze klacht. Vaak spelen schoenen een belangrijke rol. Het blijkt dat nog steeds veel mensen te kleine of smalle schoenen dragen, waardoor uw voet niet de optimale steunt krijgt die het nodig heeft.

Eelt hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijnklachten. Pijn die door eelt veroorzaakt wordt, wordt meestal beschreven als een brandend gevoel. Als de pijn erg scherp en stekend is, kan er onder het eelt een likdoorn aanwezig zijn. Deze drukt als een ‘doorn’ op de onderliggende structuren.

Oorzaken Eelt Op Voeten

Eeltvorming onder de voet of tussen de tenen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Afwijkend lopen
  • Afwijkende voetstand
  • Doorzakken van de voet
  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Verkeerde schoenen
Behandeling

Eelt op de voeten kan vakkundig verwijderd worden door de podotherapeut of een (medisch) pedicure. Ervaart u pijnklachten van eeltvorming, dan kan het verstandig zijn om de daadwerkelijke oorzaak hiervan aan te pakken. De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om de druk onder uw voet of tussen uw tenen beter te verdelen, waardoor eeltvorming tegen wordt gegaan. Hierbij kunt u denken aan op maat gemaakte podotherapeutische zolen of een teenstukje (orthese) tussen uw tenen. Zo kan de podotherapeut eventuele standsafwijkingen bijstellen en de druk op de voet verminderen. Ook is het belangrijk dat u geschikte schoenen draagt. De podotherapeut kan u een klachtgericht schoenadvies geven.

De medische term Fasciitis Plantaris betekent een ontsteking van de aanhechting van het peesblad (fascia plantaris) onder de voet op het hielbeen. Deze fascia is een dikke stevige band die loopt van de onderkant van het hielbeen tot aan de tenen.

In de ontstekingsfase (roodheid, warmte, zwelling) wordt een taping aangelegd. Hierdoor wordt de spanning op de peesplaat verminderd. Dit is een therapie voor de korte termijn. Een therapie voor de lange termijn zijn podotherapeutische steunzolen. Dit hulpmiddel corrigeert de stand van de voeten zodat de peesplaat rust krijgt. Hierbij is het belangrijk om stevige schoenen te dragen en goed naar het lichaam te luisteren. Het is belangrijk om rust te houden. Wanneer er pijn aanwezig is na belasting dan is de grens van belastbaarheid overschreden. In sommige gevallen blijven er (gedeeltelijk) klachten bestaan, in dit geval kan er gekozen worden om aanvullende therapie bij de fysiotherapeut te starten.

Een hallux abducto valgus, of hallux valgus, is een scheefstand van het grote teengewricht. Hierbij staat de grote teen naar buiten gekeerd, waarbij vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ontstaat. De andere, kleine, tenen kunnen hierbij worden verdrukt, waardoor ook deze tenen een andere stand aan kunnen nemen. Een hallux valgus is geen aandoening (pathologie), maar kan wel aandoeningen veroorzaken, zoals stekende pijn in het grote teengewricht of een slijmbeursontsteking. De hallux valgus komt vooral voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen.

Behandeling Hallux Valgus

De scheefstand van de grote teen wordt in de meeste gevallen steeds erger en zal niet meer overgaan. Operatief kan de scheefstand worden opgeheven. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts, die u kan doorverwijzen naar een orthopeed. Een operatie is niet altijd nodig om de pijn te verlichten. Heeft u een hallux valgus, houd dan rekening met de schoenen die u draagt. De schoenen moeten stevig zijn en voldoende ruimte bieden, zodat er geen wrijving of knelling in de schoen ontstaat. Komt u hier zelf niet uit, heeft u veel klachten of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Ook meet de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en het lopen.

Op basis van deze onderzoeken kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakt podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en beïnvloeden de stand van uw voeten. Op deze manier wordt het grote teengewricht ontlast en kan de pijn minder worden. Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van uw (pijn)klachten. Daarom zal de podotherapeut u een schoenadvies geven, passend bij de hallux valgus. De scheefstand wordt hiermee geremd en pijnklachten kunnen afnemen.

Wat is een hamerteen of klauwteen?

Hamertenen en klauwtenen zijn standsafwijkingen waarbij de tenen krom gaan staan. Het kan ontstaan bij alle tenen, behalve bij de grote teen. Klauwtenen kunnen vervelende drukplekken en pijnklachten in de tenen veroorzaken. De afwijking kan op alle leeftijden voorkomen, maar vaker bij mensen met een hoge leeftijd. De podotherapeut kan hamertenen en klauwtenen behandelen. Een hamerteen en een klauwteen wordt vaak door elkaar gebruikt, maar er zit een verschil in de afwijkingen.

Wat is een hamerteen?

Bij een hamerteen is slechts één gewricht in uw teen getroffen: het eerste gewricht in het kootje. Het gewricht is gebogen naar beneden, waardoor er een hamerteen is ontstaan.

Wat is een klauwteen?

Bij een klauwteen zijn allebei de gewrichten in het kootje getroffen. De hele teen kromt dan naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

Behandeling hamertenen en klauwtenen

Welke behandeling de podotherapeut uitvoert is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden.

De behandeling van een stijve hamerteen is meestal meer gericht op bescherming. Een strekkend effect is moeilijk te bereiken, dus het doel zal bescherming en behoud van de huidige stand zijn.

Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of met een drukontlastende podotherapeutische inlegzool. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. De operatie vindt plaats in het ziekenhuis.

Klaagt uw kind met regelmaat over pijn bij de hiel tijdens of na het bewegen? Er bestaat een kans dat uw kind Morbus Sever heeft, oftewel, hielpijn bij kinderen. De (kinder)podotherapeut kan deze pijnklachten doen verminderen door verschillende behandelingen, zoals het aanmeten van podotherapeutische zolen of het adviseren van rekoefeningen.

Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever is een veelvoorkomende voetklacht bij kinderen. Doorgaans komt deze klacht voor bij kinderen in de grootste groeifase, vaak tussen de 8 en 13 jaar. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De aanwezigheid van andere voetafwijkingen, zoals platvoeten of een holle voet kunnen het ontstaan bij Morbus Sever versterken.

Hoe ontstaat Morbus Sever?

In deze groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. Hierdoor raakt de buitenste laag van het hielbeen bij belasting geïrriteerd. De pijn kan aan een of aan beide voeten voelbaar zijn. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Hoe herken ik Morbus Sever bij mijn kind?

De symptomen van Morbus Sever lijken erg op die van hielspoor bij volwassenen. Er is pijn te voelen aan de achterzijde en/of onderzijde van het hielbeen, tijdens en na het sporten, spelen of lopen. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Soms is ook een lichte zwelling te zien.

Hoe is Morbus Sever te behandelen?

In de meeste gevallen is Morbus Sever het best te bestrijden met rust. Uiteindelijk gaan de klachten vanzelf over. Is dit niet het geval, dan kan de podotherapeut de klachten behandelen met bijvoorbeeld een zooltherapie, taping of een schoenadvies. Daarnaast geeft de kinderpodotherapeut rekoefeningen die de pijnklachten kunnen doen verminderen.

Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. De peesplaat onder de hiel waait uit richting de bal van de voet, naar de tenen. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De pijn die ontstaat wordt in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht: fasciosis plantaris.

Symptomen Hielspoor

Bij een peesplaatoverbelasting kunt u een scherpe, stekende pijn onder de voet voelen. Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. Bijvoorbeeld wanneer u ’s ochtends opstaat uit bed of uit een stoel waarin u een tijd heeft gezeten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijnSoms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Oorzaken Hielspoor

De oorzaken van hielspoorklachten (fasciitis plantaris) zijn verschillend. Wel is duidelijk dat het vaak gaat om een overbelasting van de pees onder de voet, de aponeurosis plantaris. Deze pees krijgt teveel trekspanning, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkende voetstand (zoals een holvoet)
  • Afwijkend looppatroon
  • Toename van uw gewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde opbouw van de sporttraining
Behandeling Hielspoor

Hielspoor (fasciitis plantaris) ontstaat met name door overbelasting. Het is dan ook belangrijk dat u hiermee rekening houdt. Pas uw belasting aan waar het kan en houd voldoende rust. Ook de schoenen waarop u loopt spelen een grote rol. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stevige loopzool. Het is mogelijk dat de klachten afnemen als er goed rekening gehouden wordt met de belastbaarheid. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de aard van de fasciitis. Komt u hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De stekende pijn die bij hielspoor komt kijken is goed te bestrijden. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder uw voeten wordt verdeeld.

Steunzolen bij Hielspoor

Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen.

Daarnaast geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, dat past bij uw hielspoorklachten. Ook kan de podotherapeut medical taping of sport taping toepassen en bepalen of een aanvullende therapie, zoals het dragen van een (nacht)spalk of fysiotherapie, voor u uitkomst kan bieden om de pijn van hielspoor te verminderen.

Behandeling Ingegroeide Teennagel

Een ingegroeide teennagel gaat over het algemeen niet vanzelf over en kan, als u er niets aan doet, verder ingroeien of leiden tot zeer pijnlijke ontstekingen. Het is daarom belangrijk dat u op tijd handelt. Een voetbad wordt afgeraden bij een ingegroeide nagel. Dit maakt de huid week, waardoor de nagel sneller kan ingroeien. Is er een forse ontsteking aanwezig? Dan kan het verstandig zijn om eerst een afspraak te maken bij uw huisarts. De podotherapeut heeft verschillende manieren om een ingegroeide teennagel te behandelen, afhankelijk van de mate waarin de nagel is ingegroeid. De podotherapeut behandelt een ingegroeide nagel door de onregelmatigheden aan de zijkant van de nagel op te heffen. Om ervoor te zorgen dat de nagel vervolgens ‘recht’ uit groeit, kan er bijvoorbeeld een nagelbeugel worden geplaatst. Een nagelbeugel trekt de nagel recht, zodat deze niet meer kan ingroeien. Het dragen van smalle en krappe schoenen is een grote veroorzaker van een ingegroeide nagel. Daarom geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, zodat u schoenen draagt die geen druk geven op de nagel. Over het algemeen is de pijn sterk verminderd, direct na de behandeling.

Het kniegewricht bestaat uit de verbinding van bovenbeen, scheenbeen  en knieschijf, gewrichtsbanden, kruisbanden en menisci. Het kniegewricht is een scharniergewricht, wat betekent dat het kniegewricht in één richting kan bewegen (strekken en buigen).

Het kniegewricht dankt zijn stabiliteit voornamelijk aan de sterke en strakke kniebanden en kruisbanden. Deze banden houden de botstructuren strak bijeen. Wanneer de knie gestrekt is, is het redelijk stabiel door een behoorlijk groot contactvlak van het bovenbeen in de ondiepe kom van het scheenbeen. De menisci dragen door hun vorm en structuur ook bij aan deze stabiliteit en zorgen er voor dat het buigen en strekken soepel verloopt. De gewrichtsbanden aan de zijkanten van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. De kruisbanden, die zich in het gewricht bevinden, zorgen voornamelijk voor de stabiliteit in voorwaartse en achterwaartse bewegingen van de knie. Aan de voorkant van de knie zit de knieschijf. Deze zorgt ervoor dat de grote beenstrekkende spier soepel over de knie kan glijden.

Draaibewegingen in de knie zijn in gestrekte stand zijn bijna niet mogelijk.Wanneer de knie gebogen wordt, ontspannen een aantal structuren in het kniegewricht, zodat de “stijve” knie uit het slot komt en bewegingen toelaat. De knie kan hierdoor optimaal worden gebruikt in samenwerking met de omringende spieren, zoals de bovenbeenspieren. Sprinten, springen, rotatiebewegingen, hurkzit, schijnbewegingen en veel gecombineerde bewegingen zijn dan mogelijk. Pas bij abnormale bewegingen zal er schade kunnen ontstaan.

Oorzaak

De meeste knieklachten ontstaan tijdens het sporten. Soms is een schop tegen de knie of een ongeluk de oorzaak van knieletsel. Maar meestal worden knieklachten veroorzaakt door verdraaiing van de knie. Daarbij blijft het onderbeen staan terwijl de rest van het lichaam één kant opdraait of wanneer de voet vast blijft staan en het onderbeen één kant opdraait. Letsel van de collaterale banden (gewrichtsbanden) komen het meest voor. Knieklachten kunnen ook ontstaan door overbelasting. Bijvoorbeeld wanneer een voet of enkel tijdens het staan en lopen naar binnen zakt, draait ook het onderbeen één kant op. Hierbij raken de binnenbanden van de knie vaak overbelast.

Artrose of slijtage, ook een vorm van overbelasting, zien we vaker bij oudere mensen of bij mensen die in hun leven veel zwaar werk hebben verricht. Door de overbelasting slijt het gewrichtskraakbeen, waardoor het een onregelmatig oppervlak krijgt.

Klachten

Bij blessures of letsels aan de knie zien we vaak een snel optredende zwelling die zeer pijnlijk is. Ook kunnen er klachten zijn van instabiliteit of dat de knie niet meer kan bewegen. Klachten van iemand met artrose zijn: pijn bij bewegen, startstijfheid en een verminderde beweeglijkheid van de knie en verandering van vorm.

Podotherapeut

Een podotherapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt of naar buiten, heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. De podotherapeut kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen en/of u een goed schoenadvies geven.

Een likdoorn, ook wel ‘eksteroog’ of clavus genoemd, is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Een likdoorn ontstaat als gevolg van langdurige druk op dezelfde plek. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn kunnen vormen. Deze plek kan pijnlijk worden, omdat de likdoorn, zoals de naam ook prijsgeeft, als een ‘doorn’ naar binnen groeit. Vaak ontstaat er druk op het bot of op een zenuw. Mensen die smalle schoenen dragen kunnen sneller te maken krijgen met een likdoorn. De schoen drukt dan op bepaalde plekken op de voet, waardoor hier eelt en vervolgens een likdoorn ontstaat. Likdoorns worden over het algemeen vaker gezien bij vrouwen, omdat vrouwen vaker smalle schoenen dragen dan mannen.

Symptomen Likdoorn

Een likdoorn kan veel verschillende kleuren hebben. Vaak wordt de likdoorn herkend aan een ronde, rode plek met een witachtig puntje in het midden, welke zichtbaar is in het eelt. Wanneer er op u specifiek op de likdoorn drukt, voelt u een scherpe, stekende pijn. Deze pijn kan ook optreden bij het dragen van bepaalde schoenen of het lopen op blote voeten.

Oorzaken Likdoorn

Eelt kan zich naar verloop van tijd vormen tot een likdoorn. Door het aanhouden van de druk op dezelfde plek, ‘verhoornt’ het eelt totdat het zich vormt tot een likdoorn. Bij verhoorning is er sprake van het normale proces om plekken met verhoogde druk te beschermen met een extra laag eelt. Deze eeltplekken komen bij vrijwel iedereen voor. Deze kleine eeltplekjes zijn onschuldig en hoeven niet te worden behandeld. Bij de toename van verhoorning is de druk op de pijnlijke plek vaak verhoogd. Deze verhoogde druk zorgt voor extra aanmaak van eelt, dus voor meer verhoorning. De plek zal extra worden beschermd, waardoor het lichaam de eeltlaag nog dikker maakt. Er kan een branderig en stekend gevoel ontstaan. Wanneer er sprake is van te smalle schoenen, een afwijkende stand van de voet of een afwijkend looppatroon, kunnen verhoogde drukpunten ontstaan. Op het moment dat de oorzaak niet wordt aangepakt, zal het lichaam de locaties met verhoogde druk extra gaan beschermen. Veel extra eelt wordt aangemaakt. Wanneer het eelt niet structureel wordt verwijderd, kunnen er uiteindelijk kloven of likdoorns ontstaan die naar binnen groeien. Deze kunnen als zeer pijnlijk worden ervaren.

Behandeling Likdoorn

Voor het verwijderen van een likdoorn kunt u terecht bij een (medisch) pedicure. Heeft u veel of vaker last van likdoorns? Probeer dan te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Houd bijvoorbeeld rekening met de juiste schoenen. Komt u hier zelf niet uit of blijft u klachten ervaren van likdoorns? Dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Met behulp van apparatuur meet de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten, zowel staand als tijdens het lopen. Tijdens het onderzoek wordt duidelijk of er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een afwijkend looppatroon, waardoor de likdoorns veroorzaakt kunnen worden. Op basis hiervan kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de drukverdeling onder uw voeten en kunnen pijnlijke drukpunten wegnemen. Ook geeft de podotherapeut een schoenadvies dat past bij uw likdoornklachten. Daarnaast kan de podotherapeut een orthese (teenstukje) maken die de stand van uw tenen corrigeert of de druk op uw tenen vermindert, zodat likdoorns zich niet meer gemakkelijk kunnen vormen.

Mortonse neuralgie is een zenuwinklemming (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes. De klachten zijn waarneembaar tussen de derde en de vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd, waardoor pijnklachten ontstaan. Door langdurige beklemming van de zenuw kan er een verdikking in deze zenuw ontstaan, waardoor de klachten steeds erger worden. Vaak wordt ook over een ‘Morton Neuroom’ gesproken. Hierbij betreft het specifiek een verdikking. De term ‘Neuralgie’ is een verzamelnaam, waarbij de inklemming van de zenuw meerdere oorzaken kan hebben.

Symptomen Mortonse Neuralgie

Een zenuwinklemming kan zich uiten in tintelingen, prikkelingen, een doof en koud gevoel, stroomstootjes, kramp en een brandende of stekende pijn. De pijn bevindt zich in de voorvoet tijdens het lopen en er kunnen tintelingen of een doof gevoel in de derde, vierde en vijfde teen optreden. Het dove gevoel treedt op wanneer er een langere tijd met deze klachten niets wordt gedaan. Ook wordt wel eens een ‘dubbel-sok-gevoel’ waargenomen, waarbij het voelt alsof de sok dubbel in de schoen zit. Autorijden en smalle schoenen geven meer pijnklachten. Bij het uittrekken van de schoenen trekt de pijn weg. Soms voelen mensen met een mortonse neuralgie een ‘klik’ bij het lopen of hebben ze het gevoel dat de middenvoetsbeentjes ‘over elkaar schuren’.

Oorzaken Mortonse Neuralgie

Het dove of tintelende gevoel is een gevolg van inklemming van de zenuw (nervus plantaris) tussen het derde en het vierde middenvoetsbeentje. Wanneer er druk op een zenuw komt te staan, bijvoorbeeld door een een te smalle schoen, raakt de zenuw geïrriteerd en kan deze signalen gaan afvuren. Hierdoor kunt u prikkelingen of tintelingen in de bal van de voet, tot aan de tenen ervaren. Ook kan het zijn dat er sprake is van een afwijkende stand van de tenen of de voeten. Tijdens het lopen of staan kan hierdoor druk komen te staan op de zenuw.

Smalle of krappe schoenen, maar ook schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat de zenuw makkelijker beklemd komt te zitten. Mortonse neuralgie komt daarom veel voor bij mensen met een bredere voorvoet of een voorvoet die in de loop der jaren meer is gaan spreiden en doorzakken. Andere mogelijke oorzaken voor het inklemmen van de zenuw zijn:

  • Hallux Valgus (scheve grote teen) 
  • Verkeerde voetstand
  • Verkeerd looppatroon

De Mortonse neuralgie of Mortons Neuroom is vrij bekende zenuwpijn in de tenen, maar de zenuwen tussen andere middenvoetsbeentjes kunnen ook bekneld raken.

  • Houser’s neuroma: zenuwbeklemming tussen de grote teen en de tweede teen
  • Heuter’s neuroma: zenuwbeklemming tussen de tweede teen en de derde teen
  • Islen’s neuroma: zenuwbeklemming tussen de vierde teen de vijfde teen
Behandeling Mortonse Neuralgie

De mortonse neuralgie en de klachten zullen niet vanzelf weggaan als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. De klachten kunnen dan ook erger worden, waardoor er dove gevoelens kunnen optreden. Het is dus belangrijk dat u actie onderneemt. De juiste schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van de (pijn)klachten. Draag schoenen die niet te smal of te krap zijn. Merkt u geen verbetering, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut kan u adviseren over welke schoenen voor u het meest geschikt zijn en zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen kunnen de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes vergroten, waardoor de druk van de zenuw wordt gehaald en de stand van uw voeten wordt beïnvloed.

Een platvoet (pes planus) is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware ‘plat op de grond’. Hieraan heeft de voetstand zijn naam dan ook te danken. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt. Een platvoet kan resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug.

Symptomen Platvoet

Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 centimeter aan de binnenzijde van de voet, wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten (pes planus) is deze voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Kinderen hebben bij de geboorte platvoeten. Dit is normaal. De platte voeten verhogen de stabiliteit bij het maken van de eerste stapjes. Rond het zesde levensjaar trekt de voetboog langzaam recht. In een normale situatie is de voetboog volledig ontwikkeld na twaalf jaar en rust de voetboog daarna niet meer op de grond. Het is mogelijk dat de voetstand niet verandert en dat de platvoet dus blijvend is. Daarbij kunnen verschillende pijnklachten en vermoeidheid ontstaan.

Oorzaken Platvoet

Bij een zogenoemde soepele platvoet kan er sprake zijn van soepele banden, spieren en pezen. Deze kunnen de voetboog niet in stand houden, door belasting van lichaamsgewicht. Een stijve platvoet is in tegenstelling tot een soepele platvoet vaak het gevolg van een aangeboren afwijking. De platte voetboog wordt in dat geval veroorzaakt doordat gewrichten in de voet een afwijkende stand aannemen en daarbij eventueel vergroeien, of doordat botten in de voet vergroeid zijn.

Behandeling Platvoet

Mensen met platvoeten hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van blessures. Goede schoenen en extra ondersteuning van podotherapeutische zolen kunnen de kans op blessures verkleinen. De therapie hangt af van het type platvoet: soepel of stijf (niet-structureel of structureel). Een soepele platvoet is te beïnvloeden door de voetboog te ondersteunen met podotherapeutische zolen en de juiste schoenen. Hiermee kan de functie van de spieren, banden en pezen gedeeltelijk worden ‘overgenomen’. Een stijve platvoet is niet bij te stellen, maar wel te ondersteunen. Hiermee zorgt de podotherapeut ervoor dat de voet niet verder doorzakt. Door het ondersteunen van de voetboog met behulp van podotherapeutische zolen kan de voet tijdens het staan en lopen beter belast worden. De ondersteuning kan de kans op blessures verminderen. Bij een forse afwijking kunnen orthopedische schoenen ook uitkomst bieden.

Maar liefst 60 tot 90 procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met rugpijn. De klachten kunnen ontstaan door verschillende aandoeningen zoals overgewicht, hernia of slijtage. Ook door een verkeerde voetstand, scheefstand van het bekken of een beenlengteverschil kunnen de rugklachten ontstaan, omdat de houding en beweging van de rug negatief worden beïnvloed. De pijn die hierdoor ontstaat kan steeds heviger worden en uitstralen naar uw zij, billen, benen en voeten. Pijn in de rug kan plotseling ontstaan, door bijvoorbeeld verkeerd tillen, maar kan ook geleidelijk. Hoesten, niezen en persen vergroten de druk op de tussenwervelschijven en kan klachten provoceren.

Lage rugpijn (Lumbago of spit)

Lumbago is een verzamelnaam voor verschillende lage-rugpijn klachten, zoals spit. Deze treedt acuut op en gaat vaak gepaard met verkramping van spieren en irritatie van de lage rugwervels. Wanneer deze klacht niet behandeld wordt kan het chronisch (langer dan drie maanden) worden.

Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan door verschillende redenen ontstaan. Zo kan dit al tijdens of vlak na de geboorte ontstaan door een genetische afwijking. Ook een ongeluk tijdens de groei kan er voor zorgen dat een verschil in lengte optreedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een botbreuk als gevolg van een ongeluk. Een beenlengteverschil kan ook ontstaan na het krijgen van een nieuwe heup of knie. Doordat één been na de operatie opeens langer kan zijn, zullen er vrij snel klachten optreden. Bij kinderen die in de groei zijn, komt een beenlengte verschil ook regelmatig voor. De benen groeien namelijk niet tegelijkertijd. Wanneer er geen klachten ontstaan, is een behandeling in de meeste gevallen ook niet nodig.

Bekkenscheefstand

​De klacht ontstaat als het lichaam niet meer voldoende kan compenseren en er een disbalans ontstaat. Enkele oorzaken voor een bekkenscheefstand zijn: na een bevalling, een val of spierzwakte, na een ongeluk, wervelblokkades, een aangeboren beenlengteverschil, langdurige stress met een gespannen houding en een verkeerde zithouding en/of slaaphouding, afwijkende voetstand, heupafwijkingen en bekkeninstabiliteit.

Hernia

Een hernia kan voortvloeien uit een slechte houding (veel zitten), overbelasting en weinig lichaamsbeweging. Ook kan het in de familie voorkomen (erfelijk). Verder worden we allemaal ouder en kan slijtage van een tussenwervelschijf ook aanleiding geven tot deze klacht.

Artrose in de rug

Artrose in de rug is slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven liggen tussen de ruggenwervels en werken als schokdempers voor het lichaam. Ze bestaan uit kraakbeen met een geleiachtige kern in het midden. Wanneer het kraakbeen aan slijtage onderhevig is, vermindert dit de natuurlijke schokdemping tussen de gewrichten.

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom en is in sommige gevallen erfelijk. De vergroeiing kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het komt bij meisjes vaker voor dan bij jongens. Bij een scoliose is de wervelkolom vergroeid en kan de vorm van een S of een C hebben. Door de vergroeiing ontstaat er een kromming in de rug en kunnen klachten ontstaan doordat de spierbelasting asymmetrisch wordt uitgeoefend. Wanneer de vergroeiing zich voornamelijk in de lage rug bevindt is de kans op het krijgen van klachten groter. In sommige gevallen gaat de vergoeiing gepaard met pijnklachten, maar dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

De slijtage van de schoen zegt veel over het looppatroon en indirect ook over de bewegelijkheid van uw voet. De vraag is alleen: ‘Wanneer is het afwijkend?’

De meest ideale afwikkeling vindt als volgt plaats. U landt op de buitenzijde van de hiel, rolt door naar de kleine teen en vervolgens bereikt u de grote teen om af te wikkelen. De grootste krachten zijn dan ook bij de hiellanding en bij de afzet. Dat wilt dan ook zeggen dat de schoen lichte slijtage mag vertonen aan de buitenzijde van de hiel en ter hoogte van de grote teen.

Wanneer de slijtage aan de binnenkant van de hiel zit of in het midden, dan is het raadzaam om contact te zoeken met Movement Podotherapie.

Natuurlijk kan een schoen ook te veel slijten aan de buitenzijde van de hiel of ter hoogte van de grote teen en dat kan ook afwijkend zijn. Bij twijfel over uw slijtage patroon van uw schoen of bij aanwezigheid van klachten, kan Podotherapie Bas Bartels u vertellen waar het vandaan komt en wat u eraan moet doen.

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel ‘shin splints’ genoemd, is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Bij een scheenbeenvliesontsteking kan er sprake zijn van een te hoge trekspanning op de spieren die aanhechten op het onderbeen of een te hoge belasting op het bot, als gevolg van onvoldoende schokdemping. De hoge trekspanning kan veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Als gevolg hiervan kunnen er kleine botafwijkingen op het scheenbeen ontstaan die een zeurende pijn veroorzaken. De exacte oorzaak van shin splints is niet bekend. Hoewel de klacht de naam wel draagt, is er geen daadwerkelijke ontsteking aanwezig.

Symptomen Shin Splints

Mensen met shin splints (scheenbeenvliesontsteking) voelen vaak een diffuse, zeurende pijn tijdens het wandelen of hardlopen. Ook veel springen geeft pijnklachten. Soms is een stekende, snijdende pijn aanwezig. De pijn bevindt zich aan de binnenzijde van het scheenbeen ter hoogte van het onderste deel van het onderbeen.

Oorzaken Shin Splints

Shin splints kunnen ontstaan onder verschillende omstandigheden, waaronder:

  • Afwijkende stand van de benen (O-benen)
  • Altijd over dezelfde kant van de weg hardlopen
  • Sterk naar binnen zakken van de voet
  • Te zware of te snelle opbouw van de training
  • Veranderen van sportschoen
Behandeling Shin Splints

De pijnklachten van shin splints worden veelal veroorzaakt worden door overbelasting. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Pas uw belasting aan en houd voldoende rust. Ga ook voor uzelf na of u bijvoorbeeld meer bent gaan wandelen of hardlopen en probeer dit proces om te draaien. Merkt u geen of niet voldoende verbetering, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en onder andere de voetfunctie en drukverdeling onder uw voeten. De behandeling van shin splints bij de podotherapeut bestaat uit het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. De te hoge trekkrachten op de binnenste onderbeenspieren moeten worden verminderd. De podotherapeut kan op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Hiermee worden de voetstand en het looppatroon beïnvloed, om de aangedane spieren te ontlasten. Ook geeft de (sport)podotherapeut een klachtgericht schoenadvies waarmee de klachten kunnen worden verminderd. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Maak een afspraak

Herkent u deze klachten? Maak dan een afspraak.

Persoonlijk contact icon

Persoonlijk contact

U heeft één aanspreekpunt en toegewijd persoonlijk contact. Zo kunnen we u de beste behandeling geven.

Expertise icon

Expertise

Uw behandeling wordt door een professionele podotherapeut uitgevoerd volgens bewezen effectieve methoden.

Vergoedingen icon

Vergoedingen

Podotherapie is opgenomen in de aanvullende verzekeringen van bijna alle zorgverzekeraars.